«Ταξίδι στις Ρίζες της Ευρώπης: Ανταλλαγή Παραδόσεων και Εθίμων με την βοήθεια της Πληροφορικής»

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2004 και χρηματοδοτείται από την δράση Socrates Grundtvig-2. Έχει σκοπό να φέρει πιο κοντά τις πραγματικότητες μακρινών λαών, πραγματικότητες οι οποίες είναι ουσιαστικά στοιχεία του κοινού δεσμού που αποτελεί η Ευρώπη του 21ου αιώνα. Οι ιδιαίτερες παραδόσεις της κάθε περιοχής, ο τρόπος ζωής των κατοίκων, το ιστορικό παρελθόν, καθώς επίσης και τα στερεότυπα αποτελούν τομείς μελέτης και έρευνας. Μαθητές από τα συμμετέχοντα ιδρύματα έκαναν επιτόπια και on-line έρευνα και αντάλλαξαν τις εμπειρίες τους με την βοήθεια του internet και της προσωπικής επαφής σε διεθνείς συναντήσεις.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος, οι μαθητές του Σχολείου μας μελέτησαν την τοπική ιστορία του Κερατσινίου, ενώ στο δεύτερο μελέτησαν την ιδιαίτερη κουλτούρα της Μάνης, τόπο καταγωγής πολλών εξ’ αυτών. Παράλληλα αποφασίσαμε να εισάγουμε κουλτούρα μέσω του θεάτρου. Την άνοιξη του 2005 η θεατρική μας ομάδα παρουσίασε τον Βασιλιά Ληρ του Σαίξπηρ, και την άνοιξη του 2006 τον Αρχοντοχωριάτη του Μολιέρου.

Η διεθνής συνεργασία που υλοποιεί το πρόγραμμα αυτό καθοδηγείται από την κα. Cristina Miliacca του Tecnopras s . a . s . (Ιταλία, Ρώμη) και εκτός του Σχολείου μας συμμετέχουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα IES No . 1 Ribeira (Ισπανία, Coruna), Swathmore Education Center (Αγγλία, Leeds) και Northumberland College (Αγγλία, Ashington). Η πορεία εκτέλεσης του προγράμματος περιλαμβάνει διεθνείς συναντήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό στις οποίες συμμετέχουν καθηγητές και μαθητές του Σχολείου.